Syngeskålen

Af Mia Dernoff

 

Ved siden af sengen står den trofast på sin faste plads. Den er rund, massiv og messingfarvet, og i bunden er en indgravering med en siddende Buddha omgivet af kringelkrogede bogstaver, der ligner sanskrit på hovedet. Det er en syngeskål, som har sin helt særlige klang og betydning for dens ejer, Kim Mejer.

 

- Den har hjulpet mig til at få stemmen igen, den har hjulpet mig på alle de områder, hvor jeg har skullet kommunikere, den har hjulpet med at få styr på mit tankemylder, når det har opstået. Når jeg slår på den, kommer der mange tanker frem, som har været gemt, som jeg ikke kunne finde hoved og hale i, siger Kim Mejer.

 

 

Turbolens

Sidste år vendte livet op og ned for Kim Mejer. Det er sommer, den 28. august 2015, Kim Mejer har fået et nyt job og skal starte efter weekenden. Klokken er ved at være 13, og Kim Mejer og hans kone Dorte Mejer er hjemme i deres hjem i Odense.

Dorte Mejer skal undervise til yogafestivalen i København. Kim Mejer har svært ved at bestemme sig om han ville med, for han har en underlig fornemmelse i kroppen. Hans kone har ellers bestilt en ekstra plads, så Kim Mejer også kan komme med.  Men fornemmelsen bliver ved med at være der, og Dorte Mejer føler også noget underligt ubehageligt.  Kim Mejer tænker, at det må være hans søn, der har brug for ham, så han tager beslutningen om ikke at tage med. Lidt efter frokost går Kim Mejer ud i bryggerset og mærker pludselig en svimlende fornemmelse i kroppen. Dorte Mejer siger;  hvad er der galt ? - Ikke noget, siger Kim Mejer.

Og få sekunder efter mister Kim Mejer balancen og falder om inde i stuen.

 

Svær udfordring ikke at kunne tale

Kim Mejer ligger på hospitalet de næste 14 dage, for han blev ramt af to blodpropper i hjernen. Han er blevet lam i hele højre side af kroppen, hans syn har forandret sig, og han har svært ved at tale klart og tydeligt. Det eneste han kan sige er - yes, no og shit. 

Det har ikke været nemt ikke at kunne tale og gøre sig forståelig. Kim Mejer mener, der findes mange overgreb i den verden, han befinder sig i, og han har da også selv følt noget lignende.

 

- Når jeg fx skulle kommunikere med sygeplejerskerne,  fik jeg et kateter sat op i urinrøret, fordi de ikke kunne forstå, hvad jeg sagde, når jeg skulle på toilettet, det gav mig mange udfordringer, siger Kim Mejer.

 

 

 

Syngeskålen

En dag er hans søn på besøg på hospitalet, og Kim Mejer får med få ord formidlet, at han gerne vil have sin syngeskål. Sønnen bringer den til ham, og Kim Majer finder hurtigt ud af, at den har en effekt, når han taler. Da Kim Mejer bliver forflyttet til et andet hospital, begynder han at bruge skålen hver dag. Når han er til aktiviteter, genfinder han talen, hver gang han bruger syngeskålen.

 

- Jeg fik min tale ret hurtigt, jeg kunne slet ikke snakke, så den hjalp mig med at finde den indre ro, til at finde ordene og få dem ud af munden.

 

Når jeg har skullet kommunikere med folk, og jeg ikke har kunnet finde ordet, som jeg skulle sige, så har jeg slået på den og blevet mere fokuseret, så er det kommet, førhen kom der mange ord på en gang som jeg ikke kunne sortere i,  siger Kim Mejer.

 

Indre ro

Kim Mejer brugte ikke kun syngeskålen til at hjælpe ham med at tale. Også når han skulle på sygehuset og få taget prøver, tog han sin skål med sig.

 

- Selv når jeg var på sygehuset, så havde jeg den med, til når jeg skulle snakke med lægerne, for at kunne finde den indre ro, så brugte jeg den. Og når de skulle tage blodtrykket på mig, blev det bevist, at mit blodtryk det faldt, når jeg brugte den, siger Kim Mejer.

 

 

Udvikling

I dag bor Kim Mejer på et rehabiliteringscenter. Her er han det meste af ugen, hvor han genoptræner hver eneste dag, for at forbedre sin funktionsevne og komme sig oven på sin hjerneskade både fysisk og mentalt. 

 

Kim Mejer kom til centeret i kørestol, han sad i den dagen lang, og hver gang han skulle sove eller genoptrænes, skulle han have hjælp til at blive flyttet til en briks eller seng, og når han var færdig med det, så tilbage i kørestolen. Hele tiden havde han brug for hjælp.

 

Men siden er der sket en udvikling. Nu går han rundt helt selv. Han har en stok til at støtte sig op af og genoptræningen har hjulpet. Og med syngeskålen har Kim Mejer gjort fremskridt, han bruger stadig skålen men i mindre grad end før, for det er blevet nemmere at finde ordene, og hans syn er blevet normalt igen.

 

- Det med synet er en god indikator på, at det går fremad samt min tale. Jeg kunne kun de 3 ord, nu kan jeg snakke ligesom et vandfald, siger Kim Mejer.

 

Om få måneder skal Kim Mejer udskrives fra rehabiliteringscenteret og skal i jobprøvning. Han har allerede en idé om, hvad han gerne vil arbejde med, når han bliver udskrevet fra sit forløb og siger stålfast: 

 

Foredrag - omkring det at være hjerneskadet. Så vil jeg gerne hjælpe folk til at være mønsterbrydere. Der er så mange, der har ondt i livet på den ene eller den anden måde. Så hvis jeg kan blive en form for mentor for nogen, der har ondt i livet, så vil jeg gerne bidrage med det.

 

 

 

Kim Mejers syngeskål, som er købt på en rejse i Indien.
Rehabiliteringscenteret Bjerrehaven