Reportage: Midsommerfest skaber fællesskab på højskolen

Der er dømt svensk aften på Vallekilde Højskole, Romantikerklanen holder kulturaften i midsommerens tegn.

 

Der bliver klippet ståltråd, målt hovedstørrelse og fundet de helt rigtige blomster til hver en krans. Alle pigerne sidder koncentreret og fordybet i forsøg på at fuldende hver deres blomsterkrans. Foran dem ligger nyudsprungne kornblomster, stikkende roser og grønspættede blade, som er bredt ud på det trærepos, de sidder på.

En pige kommer gående fra den grønne plæne og støder til flokken og udbryder muntert.

 

- Jeg er mega klar til at lave blomsterkranse.

 

Straks går hun i gang med at lave sig en krans.  En pige ved siden af hende samler et par blomster beundrende op og udbryder højt: - ej de er flotte, efterfulgt af et –av, da hun stikker sig på en torn.

I baggrunden står majstangen, bedækket med grønne sommerblade, blå bånd og det blafrende svenske flag på toppen, som alle højskolens elever skal danse rundt om lidt senere på aftenen. På terrassen foran højskolen er der pyntet op til fest med svenske flag, der hænger i lange guirlander fra vindue til vindue, og på bordene står gule blomster i potter. Feststemningen er alle vegne på Vallekilde Højskole, for i aften skal der fejres svensk midsommer.

Velkomst

Næsten alle har sat sig til rette på nær nogle stykker. To hørdrenge indleder landskabet af lysklædte mennesker. De er klædt i hør fra top til tå og spankulerer rundt blandt de andre gæster, inden de indtager en plads i mængden af det kridthvide landskab. Sanghæfter med påtrykte små rosenborder bliver omdelt, og snart er festen begyndt.

 

- Hallo, må jeg bede om alles opmærksomhed, tysna, siger en pige ind i en mikrofon på svensk.

 

Opmærksomheden fra publikum retter sig mod stemmen, der rammer terrassen, hvor gæsterne sidder til bords.

- Välkomna allihopa!  

Siger stemmen, der er Laura Havgrys. Hun er elev på Vallekilde Højskole og er festens arrangør.

 

- Nuv är den entligen här - den svenska midsommaren!  Fortsætter hun på svensk.

 

 - Vi er jätte tacksamma att ni alla kunna komma på denna sköna afton.  Folk griner højlydt, og Laura Havgry fortsætter efter en lille pause. 

- Jag hoppas ni alla har fått en liten punch i glassen, for i kväll skal vi äta och dricka og sen er det midsommar!

 

Der finns masvis med gut svensk mat derborta, så när i är färdiga med at pratta, går vi alla dit- Och då kan vi bøja äta och dricka. -

 

Och som alla vet, nar vi har ätit och drukigt, då skal vi sjunga. Laura hæver stemmen på sjunga, det synes folk er vældig sjovt, og en latter bryder ud blandt de tilhørende elever.

 

Men først en liten skål, ner med skiten och Trevlig midsommar!

 

En klapsalve bryder ud, og talen er færdig. Få minutter forinden gik Laura Havgry og så nervøs ud med papiret i hånden. Men hun klarede det, selvom hun få timer forinden ikke vidste, om hun turde sige det hele på svensk. Forberedelserne til dagen har været mange, der er blevet bagt kanelbullar i lange baner og bestilt svenske flag og printet sange.

Langborde og svenske stemmer

Ud af højtalerne strømmer Lisa Ekdahls blide stemme, som transformerer dansk sommer til svensk Snäll-hed. To langborde står på terrassen tilbedt af feststemte elever i florlette hvide klæder, nogle af flettepigerne bærer deres blomsterkranse på hovedet. 

                                                                      

Køkkenpersonalet træder frem i døråbningen ud til terrassen og præsenterer maden. 

 

- Det gik lidt dårligt med maden, salaten tog halvanden time at lave for to mennesker, siger den ene kvinde, og den anden kvinde ved siden af hende supplerer og siger tørt -  det var også svært at tænde for gassen. 

Nu går ædegildet i gang. Folk rejser sig og stiller sig solidarisk i kø, for det er blevet tid til aftensmaden, som i øvrigt passer til det svenske tema.  Menuen er svenske köttbullar og potatismos, med tilhørende ribs i forklædning som tyttebær. Hænderne ved fadene øser godt op på tallerkenerne, imens temasangen fra Emil fra Lønneberg spiller i baggrunden.

 

- Så der köttboller, siger en pige og sætter en tallerken fuld af de svenske boller og de maste kartofler foran sig på bordet.

 

Næste svenske sang på playlisten strømmer ud af højtaleren. Det er den velkendte børnesang ’her kommer Pipi Langstrømpe’, imens snakken går lystigt, over bordet, blandt punch og glade ansigter. En pige siger skråt over bordet:

 

- Laura er der dessert ?

 

Laura Havgry smiler lumsk fra den modsatte side af bordet og vender øjnene mod hende, mens hun hælder hovedet lidt på skrå mod pigen og siger:

 

– Der er kanelbullar.

Det vækker begejstring blandt de omkringsiddende.

 

Endnu et indslag bliver bragt til bords.

 

- Alla måste rejse sig, for nu er det tid til aftenens første sang, siger Laura Havgry, som nu rejser sig og stiller sig op på havestolen. Alle gæsterne stiller sig også op på de hvide havemøbler.

 

Rundt om på bordet ligger sanghæfter med påtrykte små rosenborder, og indeni ophober der sig fire svenske sange.  Karaokemelodien i baggrunden hjælper lidt på vej, mens alle munde i kor synger:

 

Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord, du tysta, Du glädjerika sköna!   

Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord.

 

SKÅL står der er i sangteksten efter første vers. En pige spørger forvirret ud i luften, om hvordan man siger skål på svensk. Laura Havgry hører det og svarer tilbage:  – Skjål.

 

Efter sangen er forbi, sætter folk sig ned igen. En af underviserne på højskolen kommer forbi og fortæller Laura Havgry, at det er et virkelig godt arrangement, hun har lavet.

 

Nu taler Laura Havgry igen:

 

 - Nu skal vi ha’ en vise i alle kender.

 

Og alle må igen rejse sig, så alle kan sjunga. Denne gang er det sangen ’Idas Sommervise’, der skal synges. For at afrunde middagen skal der ægte svensk melodigrandprix stemning til. Laura Havgry er klar til at synge for. Melodien starter, hun svajer med det samme til tonerne af ABBA’s Waterloo, mens hun går i knæ og svinger armen og udstråler ægte glæde i genhøret med sangen.

 

 

Rundt i ring

Da maden er taget af bordet, er det tid til at sunde sig på en dans. Med sanghæfter i hånden  lokkes alle eleverne ned i haven, hvor midsommerstangen står klar til en svingom.

 

Laura Havgry har indtaget pladsen i midten, mens en anden pige styrer musikken. Laura Havgry demonstrerer med smil, glæde og store armbevægelser, hvordan man skal danse rundt om midsommerstangen, og eleverne gør derefter.

 

Alle tager hinanden i hænderne og danser fritsvævende rundt i ring. Som alfer hopper og springer alle legende rundt om majstangens midtpunkt. Flere elever ser ud som om, de er ved at flække af grin. Sangen slutter, men eleverne kan ikke få nok, så der bliver danset vildere videre.

Fælles leg i Øvelseshuset

Alle stimler sammen op af trappen til højskolen og går mod den gamle gymnastiksal, kaldet  Øvelseshuset, der knejser med sine røde og gule farver i de sidste solstrålers skær. Inden for døren stiller eleverne sig i tre lige lange rækker og gør sig klar til leg.

En pige i hvid kjole styrer holdkonkurrencen. Hun stiller sig frem og siger til dem, at nu skal de lege tegn og gæt stafet.

 

Eleverne er klar, og kort efter spurter de starten i gang. Der bliver løbet stærkt, frem og tilbage, på det brune trægulv, hvor der tegnes  og gættes. En pige på knæ fører en bølget grøn streg på papiret foran hende, mens alle omkring kigger på det, hun tegner. To huse og en bølge, hvad kan det være, en person i mængden gætter det straks.

 

- Det er et hav !  Siger vedkommende.

 

- Ja! Siger pigen, og turen går videre til næste i rækken.

 

Midter-holdet vinder. En pige i rød kjole og med blomsterkrans på hovedet starter jubelseranaden over sejren. Imens hold et og tre fortsætter kampen om at beholde æren.  Alle bryder pludseligt op og går hen til hjørnet af gymnastiksalen i en stor masse. Bagved menneskeklumpen i to flettede kurve ligger de -  søde og sirligt snørklede - kanelbullerne, som de alle havde ventet på. 

Mia_Dernoff_Midsommer_.3jpg
Mia_Dernoff_Midsommer_4
Mia_Dernoff_Midsommer_7
Mia_Dernoff_Midsommer_6
Mia_Dernoff_Midsommer_2
Mia_Dernoff_Midsommer_5
Mia_Dernoff_Midsommer_
Mia_Dernoff_midsommer_10
Mia_Dernoff_Midsommer_8