Når de normale sneakers ikke er unikke nok

I stedet for at samle flasker, eller sidde bag kassen i supermarkedet, har Markus Falck skabt sit eget fritidsjob.

Markus Falck er sin egen chef, for han har iværksat sit eget fritidsjob, som går ud på at re-designe sneakers, ved at male og reparere dem efter egen smag og kunders ønsker.  Et job, som giver ham meget frihed, hvor han samtidig får lov til at være kreativ, et arbejde han ville have svært ved at leve uden.

 

- Lige nu som fritidsjob, der synes jeg, det er sindssygt fedt at lave det her, og det er også lidt svært at forestille mig at undvære det, siger Markus Falck, mens han sidder i forældrenes stue og maler på et par røde Air Jordan sneakers. 

 

Sidste år i påskeferien begyndte han at male på sine venners slidte kondisko, selve interessen for sneakers er forholdsvis ny for 16-årige Markus Falck, som til daglig går i niende klasse. 

 

- Det begyndte rigtig i starten af ottende klasse, men det har vel hele tiden været der, og så er det bare blevet mere og mere interessant, siger Markus Falck.

 

Han synes, det er svært at bedømme, hvor mange timer han bruger om ugen på at male og reparere sneakers, da hver opgave er forskelligartet, men det kan klart betale sig at male på skoene, mener han:

 

-  Jeg tjener klart bedre, end hvis jeg sad bag kassen i Netto, siger han.

 

Forretningsidéen

Inspirationen til at lave sit eget fritidsjob opstod på de sociale medier: Facebook og Instagram.

 

- Det startede lidt igennem Facebook, som har alle de der sneaker-grupper, så stødte jeg på customizere i USA, og jeg kunne godt lide  at udfolde mig kreativt, og så tilbød jeg min ven at pimpe hans sko, siger Markus Falck.

 

I begyndelsen tog han imod sine venners sko. Aftalen lød sådan, at vennerne betalte udstyret, så han kunne lave skoene, som de gerne ville have dem.  Han malede motiver på skoene for dem, han syede symærker på, og  derefter postede han skoene på Facebook.

 

- Folk kunne sindssygt godt lide det, og så blev jeg bare ved med at tage imod mine venners sko og poste billeder af dem på Facebook, siger han.

 

Interessen for skoene på Facebook voksede, og lynhurtigt væltede det ind på siden med likes og inden for kort tid, nåede siden op på næsten 1000 likes. Populariteten gjorde, at han inden for få dage begyndte at tage imod fremmedes sko, og lave det til en rigtig forretning.

 

Da importen af malingen,  fra USA, var dyr, opkøbte Markus Falck brugt maling til at begynde med. Maling som andre ikke havde haft held med at bruge, og så malede han på skoene med det, indtil den specifikke maling blev lanceret i Danmark, som han nu maler alle sine sko med. 

 

Ingen forretning uden Facebook

Hjemmeside har Markus Falck først lige fået, ellers bruger han kun sneaker-messer og Facebook til at nå ud til sine kunder. I dag har han over 4500 likes på sin facebookside CrepArt. Her poster han opslag af sine nyeste sko, samt i de forskellige salgsgrupper og sælger sine sko derigennem.

 

- Hvis jeg ikke havde startet med at poste opslag i de grupper, ville jeg slet ikke være kommet så langt, som jeg er, siger Markus Falck.

 

Han tilføjer:

 

- Uden Facebook ville jeg ikke kunne komme ud til mennesker på samme måde. Hvis jeg kun havde en hjemmeside, ville den bare ligge der, folk ville ikke vide, at den var der, så jeg kommer hovesagligt ud igennem grupperne ’Sneakermarket’ og ’Fundementum’, siger han.

 

Udstilling ved et tilfælde

Udover Facebooksalget er Markus Falck kommet bredt ud med sine sko. For han har blandt andet udstillet sine sko på sneakermuseet i den københavnske skobutik ’Rezet Sneaker Store’.  En dag, da Markus Falck er på vej ind i skobutikken, bliver han stoppet af ejeren af butikken. 

 

- Jeg kom ind i butikken, og så kommenterede han på min jakke, og spurgte om, hvordan jeg havde fået fat i denne specielle jakke, siger Markus Falck.

 

De får sig en snak om sko, og Markus Falck finder ud af, at ejeren allerede har set hans sko før.  

 

- Så spurgte han, om det var mig, der lavede dem, og så faldt  vi i snak om min side CrepArt, og så spurgte han, om jeg ville udstille i hans butik.

 

Det ville Markus Falck gerne og valgte at udstille sine unikke sneakers. Dem han valgte at udstille var et par Yeezy Boozt 750, som han havde malet rapperen Kanye West’s album ’Graduation’ på, samt et par Yeezy Boozt 350, som han havde belagt med sølv og  24 karat guld.

 

Fremtidsdrømme

Lige nu drømmer Markus Falck om at male et par sneakers til en stor kendt personlighed, men i fremtiden har han ikke tænkt sig at leve af at male og reparere sneakers. Inden så længe vil han gerne lave noget større inden for mode.

 

- Jeg kunne godt tænke mig at blive designer og blive et navn inden for fashion. Jeg kunne godt tænke mig at skabe et fashionbrand, siger han.  Helst indenfor high-end streetwear , og han er allerede i fuld gang med det.