Det grønne hegn er ikke bare grønt mere, det er fyldt ud med stærke farver, der fletter sig ind i hinanden. På gaden midt i København står Rye Quartz og maler Byens Hegn.

 

Af Mia Dernoff

 

 

Med et fast greb om dåsen svinger han armen og fører en skarp linje ud af hånden.Støvskyen tenderer azurblå og fordamper let. Hvad der bliver tilbage, er kuløren på væggen. Alle farverne er vigtige, de danner sammen en kontrolleret farve-eksplosion inkorporeret i et indviklet geometrisk mønster.

Enegien i billedet er stærk, som en kraftig magnet tiltrækker værket mange mennesker, som stopper op og beundrer det. Nogle giver tommelfingeren opad, andre står bare stille og kigger.

 

- Jeg prøver at vække folk til spiritualiteten. Det vil give en energi, som folk vil modtage. Folk vil kunne relatere til det uden at vide, hvad det er. Jeg tror, nogle kan se en energisk puls i det, også selvom de bare går forbi, uddyber Rye Quartz.

 

Naturens egne principper bærer værket

To veje, belagt med lyse farver, krydser hinanden i en cirkel. Det er ikke tilfældigt, der er en mening med det hele. Motivet på væggen er nøje udtænkt efter den gyldne spiral, som er et af naturens egne principper.

 

- Det er et element fra naturen, hvordan nogle planter gror. De elementer vil jeg gerne bringe ind i mine malerier, siger Rye Quartz.

 

En høj smertelig lyd fra metrobyggeriet skærer groft i ørerne. Frem kommer en mand i synlig gul uniform. Han fortæller, at malertingene skal flyttes nu. Med ryggen klistret til væggen og et skær af frygt i øjnene kigger Rye Quartz ned på sine spraydåser, da en buldozer få minutter efter passerer maleriet.

 

 

Projekt Byens Hegn

Byens Hegn omkranser store dele af metrobyggeriet. Det er blevet en integreret del af streetart scenen i København og huser mange forskellige former for kunst. En medarbejder fra Metroselskabet kommer forbi, det er Lene Skytthe, der er ude at dokumentere værkerne på Byens Hegn.

 

- Jeg synes, det er fantastisk. Vi gør det, fordi det larmer, støver, og vi er meget tæt på. Vi vil gerne gøre noget for naboerne, som skal leve med det på godt og ondt, siger Lene Skytthe.

 

 

Publikums reaktioner

Stærkt draget af væggen vandrer en mand forbi, ud af munden falder et   - wouw, se nogle flotte farver, Max. Manden rører forsigtigt ved malingen på vægen, hvorefter en lille dreng ved hans side imiterer ham. Kunsten bliver set af mange mennesker, der hver dag passerer hegnet i Københavns gader. En byboer tager positivt imod initiativet.

 

- Jeg synes, det er et rigtigt kreativt og fint projekt. Oven i alt det metrobyggeri sætter det lidt kulør på den by, der er ved at være gravet op her og der, siger Maria Butler, som også passerer væggen.  

 

Rye Quartz går frem og tilbage for at vurdere sit værk. Han peger på det, tæller felterne, han er i et med sit maleri, sine farver og sine hænder. Han ryster let sine fingre, tager handsken på og gør sig igen klar til at male.

 

- Idéen med at lave det her er, det har et element af skønhed, ved at male det, tror jeg, det vil have en positiv effekt på folk, siger Rye Quartz.

Australsk kunstner maler Byens Hegn med omtanke