Camilla Riis og Johnny Pedersen begyndte 1. september på det første hold på sygeplejerskeuddannelsen, efter uddannelsen er lavet om. De har begge netop afsluttet tre ugers praktik på afdeling 230, og det har de været glade for.

- Det har været rigtig fedt. Vi har haft mange spændende oplevelser og fået lov at prøve mange ting, siger Camilla Riis.

Johnny Pedersen er også begejstret over praktikforløbet:

- På den afdeling, vi har været, har vi mødt utrolig dejlige mennesker og patienter. Selvfølgelig har der været tunge patienter, men man kunne stadig have en sjov og god dag med dem, og der har hverken været sure miner fra patienter eller kollegaer, siger han.

 

Masser af opgaver

På afdeling 230 har Camilla Riis og Johnny Pedersen fået lov til at prøve kræfter med mange forskellige opgaver. De har udført personlig pleje, været med patienter i isolation, været med til CT– og ultralydsskanninger samt fået lov til at følge portørenes arbejde med afdøde personer.

Begge er glade for at have været en del af teamet, og at de har fået lov at tage ansvar. De har følt sig trygge ved ansvaret, fordi de har vidst, at de havde erfarne medarbejdere i ryggen hele tiden.

- Camilla og Johnny har kun været tre uger på skolen, inden de kom i praktik, men de har været meget motiverede. Så gør det ikke noget, at de ikke har haft så meget teori, inden de kommer i praktik første gang, siger ansvarlig klinisk underviser Linda Uhre.

 

Den tidlige praktik giver de studerende mulighed for at finde ud af, om de har valgt den rigtige uddannelse. Det synes Camilla Riis og Johnny Pedersen heldigvis, at de har.


- Det er rart at komme ud og opleve virkeligheden så hurtigt, og se hvordan det er at arbejde  på et sygehus. Ved den oplevelse kan vi studerende finde ud af, om det er det, vi har lyst til at arbejde med. Det er vigtigt, at man lægger uddannelsen sådan, at man kan prøve det af, så folk kan sige fra, hvis det ikke tiltaler dem, siger Johnny Pedersen.

 

Nye krav på uddannelsen

I den første praktikperiode skal de studerende nu løse en bunden opgave, som består i en struktureret dataindsamling på en patient. De skal derefter arbejde videre teoretisk med indsamlingen, når de kommer tilbage til skolen. De studerende kan på den måde få gavn af selv at have mødt patienten og indsamlet data i stedet for at få en færdig case på studiet.

 

Camilla Riis og Johnny Pedersen synes, det har været svært at lave dataindsamlingen, fordi de ikke vidste, hvordan de skulle gribe det an. Men de har haft stor glæde af vejledning på afdelingen, som har hjulpet dem med at finde ud af, hvad de skal kigge efter hos en patient.

 

Mere praktik

Camilla Riis og Johnny Pedersen vender tilbage til afdeling 230 på andet semester i foråret 2017, hvor de skal være i praktik i 10 uger efter at have fået mere teoretisk undervisning på skolen. Det ser de frem til:

 

- Jeg glæder mig helt vildt til at komme tilbage på afdelingen, for det er nogle super søde kollegaer, der arbejder der, siger Johnny Pedersen.

 

Camilla Riis ser også frem til næste forårs praktikophold:

 

- Det bliver spændende, og jeg glæder mig til at komme tilbage. Næste gang har jeg mere erfaring med rutinen, der er på afdelingen og kender forventningerne til mig - og nogle af kollegerne, siger Camilla Riis.

Med ændringen af sygeplejerskeuddannelsen kommer de studerende tre uger i praktik på 1. semester. Det har været en positiv oplevelse for to studerende på Nykøbing F. Sygehus. 

Fremtidens sygeplejersker har været i første praktik